29 June 2016

SUMMER MIX

Dziś przychodzę do Was z nową serią postów! Uwielbiam czytać i oglądać przeróżne poradniki, niezależnie od tego, czy są one w postaci książek, wpisów na stronach internetowych, lub filmików na youtubie i od dłuższego czasu chciałam, aby coś takiego pojawiło się także na moim blogu. No bo w końcu, skoro sama chętnie coś takiego czytam na innych stronach, dlaczego coś takiego nie powinno pojawić się u mnie? Na dzisiejszy dzień przygotowałam Wam 'wakacyjny mix'. Znajdziecie tu przepis na letnie ciasto z twarożkiem i z jagodami, propozycje filmów na lato i kilka zdjęć z inspiracjami. Koniecznie dajcie mi znać co myślicie o tego typu postach! Buziaki.

Today, I'm starting a new series of posts! I love to read and watch all sorts of guides, whether they are in the form of books, blog posts on different websites or videos on youtube and I wanted to do something similar on my blog for a really long time. Because.. why not? I enjoy reading it on different websites, so it should be on my blog aswell.  So, for today, I prepared you a little 'holiday mix', where you will find a recipe for a summer cake with cream cheese and blueberry, proposals for summer movies and some pictures and inspirations. Be sure to let me know what do you think about this type of posts! Kisses.
We wtorek naszła mnie wielka ochota na zrobienie ciasta. Nie jestem w tym najlepsza, ale przy pomocy mojej kochanej Kamilki, ciasto wyszło przepyszne, o to przepis:
Składniki na ciasto:
-  60 g masła
-  3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- pół opakowania cukru wanilinowego
- 2 duże jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki zmielonych migdałów 
-1 łyżeczka proszku do pieczenia 
-pół łyżeczki sody oczyszczonej
-1 szklanka kwaśnej śmietany 12%
-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną należy przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, wymieszać z migdałami i odłożyć.
W misie miksera umieścić masło z cukrem i cukrem wanilinowym. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt i następnie zmiksować. Dodać przesiane suche składniki na zmianę z kwaśną śmietaną, wymieszać szpatułką do połączenia.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Przełożyć do niej ciasto i wyrównać. Na wierzch ciasta, łyżeczką, wykładać nadzienie serowe (przepis niżej), rozkładając je mniej więcej równo po całej powierzchni. Na górę wysypać jagody lub borówkę amerykańską.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 - 45 minut. Następnie wyjąć i wystudzić.
Nadzienie twarożkowe z jagodami:
- 200 g twarogu tłustego lub półtustego, zmielonego trzykrotnie, w temperaturze pokojowej
- 1 żółtko 
2 łyżki cukru
-pół opakowania cukru wanilinowego
-300 g jagód lub borówki amerykańskiej
Wszystkie składniki (oprócz jagód) umieścić w misie miksera i utrzeć.
Smacznego! 
Ingredients for the cake:
- 60 g of butter
- 3/4 cup caster sugar for baking
- half a package of vanilla sugar
- 2 large eggs
- 1.5 cups flour
- half a cup of ground almonds
- 1 teaspoon of baking powder
- half a teaspoon of baking soda
- 1 cup sour cream 12%
- 1 teaspoon vanilla extract
All ingredients should be at room temperature. Sift flour with baking powder and baking soda, mix with almonds and set aside.
In the mixer bowl put the butter with the sugar and vanillin sugar. Whip to the creation of a clear and fluffy mass of butter. Add the eggs, one by one. Add the extract and mix everything. Add sifted dry ingredients alternately with the sour cream and mix with a spatula to combine.
Use cake tin and transfer cake on it. Use spoon and put the cheese filling (recipe below) on the top. After that, put the bluberries.
Bake at 170°C for about 40 - 45 minutes or so. Remove and let it cool down.
Stuffing cottage cheese with berries:
200 g of curd or fat półtustego, a milled three times at room temperature
1 egg yolk
2 tablespoons sugar
half a package of vanilla sugar
300 g berries or blueberries
Put all of the ingredients (except berries) into the mixer bowl and mix together. 
Bon Appetit!

Uwielbiam oglądać filmy i mogłabym pisać Wam tutaj już do końca dnia, ale wybrałam kilka moich ulubionych, które moim zdaniem są w sam raz na wakacje, o to one: 

I love watching movies and I could write about them until the end of the day, but I have chosen a few of my favorites and I think they are perfect for summer, here's some of them:


A teraz czas na sporą dawkę zdjęć, które mnie motywują i wprawiają w letni nastrój! 
  
Now it is time for some photos, they give me inspiration and they make me feel like it is summer!







Love, 
P


No comments:

Post a Comment